Thuiswerken, een recht?
Onlangs kreeg ik de vraag voorgelegd, of een werknemer thuiswerken kan afdwingen. De bewuste werknemer valt binnen een Corona-risicogroep. De afgelopen maanden hadden hij en zijn collega’s thuisgewerkt, maar tegelijk met de versoepelingen van 1 juli, wilde zijn baas alle werknemers weer op kantoor hebben. De werkgever begreep de zorgen van de werknemer, maar stelde dat hij allerlei voorzorgsmaatregelen had genomen, waardoor de werkplek ook veilig was voor medewerkers in de risicogroep.
De werknemer is vervolgens naar kantoor gekomen. Hij merkte echter dat zijn collega’s het niet zo nauw namen met de Corona-maatregelen. De medewerkers hielden bijvoorbeeld geen afstand. Ook bleken de hygiënische doekjes en handgel niet voorhanden. De werknemer probeerde dit aan te kaarten bij de werkgever, maar het mocht niet baten.
Wet flexibel werken
Wat te doen in zo’n situatie? Vooropgesteld, er is geen wettelijk recht op thuiswerken. Op grond van de Wet flexibel werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun werkplek. Maar dan moet het wel gaan om een bedrijf met meer dan tien werknemers. Daarnaast kan de werkgever het verzoek op algemene gronden afwijzen.
Recht op een veilige werkplek
Dit neemt niet weg dat werkgevers vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap wel verplicht zijn om een veilige werkplek te bieden. Alleen al om die reden zouden werkgevers een verzoek om thuis werken serieus in overweging moeten nemen. Daarnaast heeft een werkgever instructierecht. Dat houdt in dit geval in dat hij aanwijzingen kan (en moet) geven, gericht op veilig werken. Ook moet de werkgever er op toezien, dat instructies die hij heeft gegeven met het oog op veilig werken, worden nageleefd.
Ziek melden
En hoe ga je als werkgever om met een werknemer met verkoudheidsklachten, die verder niet ziek is? Het advies is immers: kom niet naar het werk bij griep-/verkoudheidsklachten. Ziek melden is geen optie, als de werknemer wel zijn werk kan doen, maar alleen ter bescherming van anderen niet naar het werk kan komen. In dat soort gevallen doen werkgevers er goed aan om thuis werken, indien mogelijk, wel toe te staan. Meldt een werknemer zich wel ziek vanwege klachten en betaalt het bedrijf normaal 70% van het loon door bij ziekte? Overweeg dan om in deze specifieke gevallen 100% loon door te betalen. Anders is de kans groot dat werknemers met klachten toch naar het werk komen, en mogelijk hun collega’s besmetten. Communiceer wel duidelijk dat er 100% wordt doorbetaald, om het risico op besmetting van collega’s zo klein mogelijk te houden.
Vragen over veilig (thuis)werken? Neem dan contact met onze arbeidsrechtspecialist mr. Mitchel Schildwacht via 072 – 574 44 09.
Over Mr. M. Schildwacht
Mitchel is partner en specialist in het arbeidsrecht. Hij adviseert en procedeert daarnaast op het gebied van het ondernemingsrecht, vastgoedrecht en contractenrecht. Tot zijn cliënten behoren ondernemers uit verschillende sectoren, instellingen, organisaties en particulieren. De werkwijze van Mitchel kenmerkt zich door eerlijkheid en daadkracht in een proactieve samenwerking met zijn cliënt. Hij behandelt zijn zaken met expertise en een vooraf met zijn cliënt afgesproken strategie.
Bekijk profiel