Spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten
Eerder maakte de Minister al bekend dat er een spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten aan zat te komen. Hieronder een update en toelichting.
Achtergrond spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten
Gisteren is het spoedwetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze spoedwet moet een oplossing bieden voor verhuurders en huurders, van wie het tijdelijke huurcontract tijdens de coronacrisis afloopt. Tot nu was het zo dat een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte van rechtswege eindigt als de verhuurder tijdig het einde van de huur heeft aangezegd. Zonder die aanzegging ontstaat meteen een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Omdat niet iedereen voor onbepaalde tijd kan of wil ‘vast zitten’ betekent dit in die gevallen dat tijdelijke huurovereenkomsten, niet verlengd zullen worden. Maar in deze onzekere tijden kan het (praktisch) nogal moeilijk voor een huurder zijn een nieuwe woning te vinden. Omdat de Minister dit onwenselijk vindt, biedt de spoedwet aan huurder en verhuurder de mogelijkheid om de huurovereenkomst eenmalig tijdelijk te verlengen.
Wanneer kan er tijdelijk verlengd worden?
De spoedwet geldt voor de verhuur van woonruimte die eindigt tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020. Overeenkomsten kunnen eenmalig verlengd worden met maximaal 3 maanden en tot uiterlijk 1 september 2020. De huurder dient dit bij verhuurder aan te vragen.
Wanneer hoeft een verhuurder niet te verlengen?
Als verhuurder vóór 1 april 2020 al afspraken had staan om de woning te verkopen, te slopen of te renoveren kan niet van verhuurder worden verwacht dat hij akkoord gaat met verlenging. Dat geldt ook voor de gevallen waarin verhuurder de woning zelf zal betrekken of als de huurder zich niet als goed huurder gedraagt.
Huurt of verhuurt u woonruimte en wenst u advies of bijstand? Neem dan contact op met mr. Romana le Roy via 06-42284315 of r.leroy@tanger.nl.
Lees ook onze andere artikelen over Corona-gerelateerde onderwerpen:
- De NOW regeling 2.0 voor de werkgever
- Corona-maatregelen vormen een gebrek voor rekening van verhuurder
- COVID-19 en het nakomen of afdwingen van contractuele verplichtingen
- Tijdelijke Ondersteuningsmaatregelen voor ZZP’ers
- Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
- Ondernemers Opgelet! Crisismanagement
- Huurrecht en COVID-19 – Winkel dicht, maar wel huur betalen?
- BOUWRECHT EN COVID-19 – Waar kun je nog op bouwen?
- Spoedwet tijdelijke huurovereenkomsten en andere nieuwe maatregelen
- Liquiditeitsproblemen door niet betalende klanten, wat nu?
- Telefonisch spreekuur: Hoe om te gaan met de gevolgen van Corona
- Vakantiedagen en Corona: gedwongen om vakantie op te nemen?
Over Mr. R.G.N. le Roy
Romana le Roy is boven alles een gedreven advocaat. Dat zeggen ook haar cliënten. Ze heeft een brede praktijk met de focus op vastgoedrecht en contractenrecht. Adviseren en procederen voor huurders en verhuurders, kopers en verkopers, makelaars en taxateurs, erfpachters en appartementseigenaren, horecaondernemingen en winkels. Particulieren en ondernemers die graag met Romana werken. Haar cliënten noemen haar volhardend en leuk om mee te werken.
Bekijk profiel