DIDAM II
De Hoge Raad heeft eindelijk het Didam II arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2024:1661).
De Hoge Raad overweegt op drie punten het volgende:
- Didam-regels zijn ook van toepassing op handelen van een overheidslichaam dat heeft plaatsgevonden voorafgaande aan het Didam-arrest.
- Een overheidslichaam dat in strijd met de regels uit het Didam-arrest overgaat tot verkoop van een onroerende zaak, handelt in beginsel onrechtmatig. Een koopovereenkomst is niet vernietigbaar of nietig.
- Overheidslichamen hebben beleidsruimte om op basis van zakelijke objectieve voorwaarden tot een plan te komen waar slechts één partij aan kan voldoen. Van belang is echter dat ook dan alsnog tijdige publicatie en motivering van deze keuze moeten plaatsvinden. Van het geheel niet hoeven bieden van mededingingsruimte is in dat geval dus geen sprake.
Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met mr. F.W. (Frank) Horstman op 0255-547800, 06-528 65 896 of via f.w.horstman@tanger.nl.
Over Mr. F.W. Horstman
Frank voert een brede praktijk die zich hoofdzakelijk richt op het bestuursrecht (omgevingsrecht), contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht. Deze rechtsgebieden worden onder meer toegepast in het vastgoed en in de overheidspraktijk.
Bekijk profielHeeft u een kwestie of een vraag?
Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter
Meer over vastgoedrecht
Het Didam-arrest en de gevolgen voor reeds gesloten overeenkomsten
28 december 2022 De verkoop van onroerende zaken door de overheid aan een marktpartij gaat veelal gepaard met een langdurig proces om een bepaald gebied te (her)ontwikkelen. Vaak komen dan […]